×

Kuchnia Si – gotowanie z makaronem

mini

Szef kuchni Restauracji Si – Tomasz Stańczak przedstawia proste przepisy z udziałem naszych, świeżych makaronów, robiony w restauracji. Na pierwszy ogień idzie Fettuccine z krewetkami.

Składniki:
-Makaron fettuccine 120 g
-Krewetki 16/20 z ogonem 140 g ( 5 szt.)
-Pomidor 65 g
-Cebula 30 g
-Cytryna 1szt 1/6 tylko skórka starta na cienkiej tarce (wiórki )
-Czosnek 8 g -Natka pietruszki 1 g
-Wino białe 40 ml
-Masło 40 g
-Sól 1 g
-Pieprz czarny 1 g
-Pomidory pelatti 80 g

Przepis:

Smażymy krewetki na dobrej jakości oliwie z oliwek (sansa), przyprawiamy solą, pieprzem i startą skórkę z cytryny. Po obsmażeniu krewetek z dwóch stron ok.2-3min, dodajemy czosnek i cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Podlewamy białym winem i dodajemy pomidory pelati, pomidory cherry i masło, lekko gotujemy do rozpuszczenia masła. Świeży makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 5-6min, po ugotowaniu makaronu al dente wszystkie składniki i makaron razem mieszamy.

 

Odc. 2 Papardelle z truflami

Składniki:

-Makaron pappardelle 120 g
-Pasta truflowa 12 g
-Oliwa truflowa 5 ml
-Trufla 1 g
-Sól 1 g
-Pieprz czarny 1 g
-Parmezan 10 g

Przepis:
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pastę truflową. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Świeży makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 5-6min, po ugotowaniu al dente makaron mieszamy z sosem, posypujemy parmezanem

Odc. 3 Spaghetti bolognese

Składniki:

-Makaron spaghetti 120 g
-Pomidory pelatti 100 g
-koncentrat pomidorowy 100g
-gicz wołowa 200 g
-Masło 40g
-Natka pietruszki 1 g
-Sól 1 g -Pieprz czarny 1 g
-Koncentrat pomidorowy 20 g
-Cebula 30 g
-seler 30g
-por 30g
-Marchew 30 g
-Pietruszka 10 g
-Wino czerwone 40 ml

Przepis:

Gicz wołową , cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki, seler i por kroimy w kostkę (ok 1cm). Smażymy wszystkie składniki zaczynając od cebuli i czosnku, potem twarde warzywa, na końcu gicz. Po podsmażeniu, dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy wodą i dusimy bardzo wolno aż mięso zmięknie ok. 3-4 godz. Na sam koniec dodajemy pomidory pelati razem z przecierem pomidorowym. Świeży makaron, np razowy, gotujemy w osolonej wodzie ok. 5-6min, po ugotowaniu (al dente makaron mieszamy z sosem i posypujemy parmezanem.